Aktuální počasí

Počasí dnes:

18. 3. 2019

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, od 700m srážky sněhové. Denní teploty 5 až 9°C. Noční teploty 2 až -2°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
pondělí 18.3.

dopolední svačina:
Jablečno jahodová přesnídávka v sáčku,rohlík, čaj (alergeny č. 1)
polévka:
zeleninové pyré se sýrem (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Italský madrigal,rýže s nudličkami (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Plátkový sýr Gouda,žitný chléb s máslem,sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7)

pondělí 18.3.

dopolední svačina:
Jablečno jahodová přesnídávka v sáčku,rohlík, čaj (alergeny č. 1)
polévka:
zeleninové pyré se sýrem (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Italský madrigal,rýže s nudličkami (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Plátkový sýr Gouda,žitný chléb s máslem,sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 19.3.

dopolední svačina:
Sloní mls, veka,banán, kapučíno (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 9, 10)
polévka:
špenátová s kapáním (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Okoun na másle, bramb.kaše (alergeny č. 1, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. tzatziky (alergeny č. 3, 7, 10)
  2. mrkvový salát
odpolední svačina:
Tofu pomazánka se zeleninou, sluníčkový chléb, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 10)

středa 20.3.

dopolední svačina:
Hermelínová pom.,chléb,jablko,mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
z fazolí FAVA a zeleniny (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Nudlový nákyp s tvarohem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
švestkový kompot
odpolední svačina:
Smetanový Olivier, rajčatový rohlík,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 21.3.

dopolední svačina:
Pom.z krabích tyčinek, veka,pomeranč,čaj (alergeny č. 1, 2, 3, 4, 7)
polévka:
pohanková se žampiony (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta,bramb.kaše,baby mrkvička na másle (alergeny č. 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pribiňáček tyčinka,rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 22.3.

dopolední svačina:
Koblih s džemem, jablko, mléko (alergeny č. 1, 3, 6, 7)
polévka:
Vývar s cizrnovými knedlíčky a nudl.a zeleninou (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Segedínský guláš,chléb /nepůjde el.proud/ (alergeny č. 1, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Celerová pomazánka ,veka,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7, 9, 10)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů