Aktuální počasí

Počasí dnes:

16. 7. 2019

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 20 až 24°C. Noční teploty 13 až 9°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
úterý 16.7.

dopolední svačina:
Chléb s máslem, vejce,mléko,banán (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
krupicová se sýrem (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí gombáš, rýže (alergeny č. 1, 3, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
okurkový salát
odpolední svačina:
Bábovka,čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 8)

pondělí 15.7.

dopolední svačina:
Rohlík s máslem a džemem,bílá káva, jablko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
Minesterone s tarhoňou (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Vepř.palce, brambory,baby mrkvička na másle (alergeny č. 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pom.sýrová se šunkou, žitný chléb, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 16.7.

dopolední svačina:
Chléb s máslem, vejce,mléko,banán (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
krupicová se sýrem (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí gombáš, rýže (alergeny č. 1, 3, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
okurkový salát
odpolední svačina:
Bábovka,čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 8)

středa 17.7.

dopolední svačina:
Pom.z tresčích jater, veka,meloun,čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7, 10)
polévka:
čočková s rajčaty (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Nudlový nákyp s tvarohem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ananasový kompot
odpolední svačina:
Amálka šunka, chléb s máslem, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 18.7.

dopolední svačina:
Mišpánek tvarohový,rohlík,jablko,čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
gulášová falešná s oves.vločkami (alergeny č. 1)
hlavní jídlo:
Smažená tmavá treska, brambory šťouch.s máslem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Pom.mrkvová se sýrem,cereální veka,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 19.7.

dopolední svačina:
Chléb s máslem a strouh.sýrem,jablko,mléko (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
kmínová s chleb.krutony (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí na paprice,knedlík (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Koblih , čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů