Aktuální počasí

Počasí dnes:

25. 9. 2021

poloj

Bude skoro jasno až polojasno. Ráno místy mlhy. Denní teploty 21 až 25°C. Noční teploty 10 až 6°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
sobota 25.9.

jídlo není uvedeno

pondělí 20.9.

dopolední svačina:
Pohanková kaše s máslem a kakaem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)
polévka:
rybí se zeleninou a opeč.rohlíkem (alergeny č. 1, 3, 4, 7)
hlavní jídlo:
Švýcarské brambory se sýrem a smetanou (alergeny č. 7)
nápoj:
Ovocný mošt
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Hravá parenička, sluníčkový chléb s máslem, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 21.9.

dopolední svačina:
Drožďová pomazánka,kaiserka, kapučíno, banán (alergeny č. 1, 3, 7, 10)
polévka:
písmenková se zeleninou (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Svíčková na smetaně,knedlík (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Zeleninová pomazánka, toust.chléb, sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7, 9)

středa 22.9.

dopolední svačina:
Tvaroháček,rohlík, jablko, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
celerové pyré s corn.flakes (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Rozlítaný ptáček, rýže (alergeny č. 1, 3, 10)
nápoj:
džus
zákusek:
mandarinkový kompot
odpolední svačina:
olomoucká pomazánka,chléb dobrák, cherry rajče,čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

čtvrtek 23.9.

dopolední svačina:
Rybí pomazánka, veka,hruška, čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7)
polévka:
Z červené čočky s rajčaty (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí řízek, bramborová kaše (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
řepný salát se zelím
odpolední svačina:
Müsli tyčinka, chia chléb s máslem, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)

pátek 24.9.

dopolední svačina:
Brioška s máslem,mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
Kulajda (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta v Pepperonatě provance, těstovinové prstýnky (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Dřevorubcova pomazánka, kaiserka, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7, 10)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů