Aktuální počasí

Počasí dnes:

12. 7. 2020

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 18 až 22°C. Noční teploty 10 až 6°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
neděle 12.7.

jídlo není uvedeno


pondělí 13.7.

dopolední svačina:
žitný chléb s máslem, Mozzarella, mléko, jablko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
gulášová falešná s oves.vločkami (alergeny č. 1)
hlavní jídlo:
Pečené kuře, brambory (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
zákusek:
zeleninový salát
odpolední svačina:
Müsli tyčinka,rohlík s máslem,čaj (alergeny č. 1, 7, 8)

úterý 14.7.

dopolední svačina:
Vánočka s máslem,mléko, ovoce (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
bramborová se zeleninou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Fazolový guláš, chléb,okurek (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Rohlík se sýr.pomazánkou,cherry rajče,čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 15.7.

dopolední svačina:
Tofu paštiková pomazánka,žitný chléb, mléko, jablko (alergeny č. 1, 6, 7, 10)
polévka:
kmínová s chlebem (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Vepřová panenka, špenát , halušky (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Jogurt, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 16.7.

dopolední svačina:
Pom.z tvarohového sýra,rohlík,ovoce, mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
jáhlová s česnekem (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí čína, čínské nudle (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
zeleninový salát
odpolední svačina:
Vaječná pomazánka, chléb, zelenina,čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

pátek 17.7.

dopolední svačina:
Pom.z tresčích jater, veka, ovoce,čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7, 10)
polévka:
Masová (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Sladká rýže s kakaem a máslem (alergeny č. 1, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Chléb s pom. máslem,mrkvová šťáva s jablky,čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů