Aktuální počasí

Počasí dnes:

23. 10. 2018

poloj

Bude skoro jasno až polojasno, během dne od SZ přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky. Ráno místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Denní teploty 12 až 16°C. Noční teploty 5 až 1°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
úterý 23.10.

dopolední svačina:
Pizza strýčka Skrblíka,bílá káva,banán (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
Italská s těstov.zvířátky, zeleninou a bazalkou (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Americký ostroun na másle,bramborová kaše (alergeny č. 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Valašský jogurt, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

pondělí 22.10.

dopolední svačina:
Višňové muffinky, jablko, mléko (alergeny č. 1, 3, 6, 7)
polévka:
z čočky Beluga se zeleninou Minesterone (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Lotrinské těstoviny (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Mozzarella,chléb s máslem,sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 23.10.

dopolední svačina:
Pizza strýčka Skrblíka,bílá káva,banán (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
Italská s těstov.zvířátky, zeleninou a bazalkou (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Americký ostroun na másle,bramborová kaše (alergeny č. 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Valašský jogurt, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 24.10.

dopolední svačina:
Pom.z Nivy s bramborem,sluníč. chléb,mléko,jablko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
cibulová s houskou (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Myslivecká hovězí pečeně, knedlík (alergeny č. 1, 7, 9, 10)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pom.paštiková , raženka,sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 25.10.

dopolední svačina:
Tuňáková pomaz., veka,pomeranč, čaj (alergeny č. 1, 3, 4)
polévka:
Kulajda (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí čína s Wok zeleninou, kuskus s chutí Asie (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ananasový kompot
odpolední svačina:
Jovo malinový koktejl, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 6, 7)

pátek 26.10.

dopolední svačina:
Rohlík s nutellou, mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
křečka Josífka (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta,kapusta,brambory (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Krtečkova sýrová pomazánka,chléb, paprika,čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů