Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 1. 2019

zatazenosesnez

Bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo slabé sněžení. Denní teploty -4 až 0°C. Noční teploty -7 až -11°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
neděle 20.1.

jídlo není uvedeno


pondělí 21.1.

dopolední svačina:
Krupice s kakaem a máslem,jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)
polévka:
hráškové pyré s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Těstoviny s tuňákem, rajčaty a sýrem (alergeny č. 1, 4, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Zahradní svačinka, chléb Gusto Grande,sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 9)

úterý 22.1.

dopolední svačina:
Pom.sardinková, veka,banán, čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7)
polévka:
s drožďovými nočky a těstovinkami (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Pražská pečeně, pilaf s bulgurem (alergeny č. 1, 3, 7, 9, 10)
nápoj:
džus
zákusek:
broskvový kompot
odpolední svačina:
Valašský jogurt, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 23.1.

dopolední svačina:
Pom.z Nivy ,víkend. chléb,mandarinky, mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
zelná s bramborem (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Kuřecí řízek, brambor.kaše (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. Coleslaw salát (alergeny č. 7, 9, 10)
  2. mrkvový salát
odpolední svačina:
100% džus,chléb žitný s pom.máslem, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 24.1.

dopolední svačina:
Palačinky s borůvk.džemem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
sedlácká s vločkami (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Fazolový guláš,cibulový chléb,okurek (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Rohlík s celerovou pomazánkou, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7, 9, 10)

pátek 25.1.

dopolední svačina:
Obložená veka,bílá káva,jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7)
polévka:
lišková krémová s bramborem (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta, špenát, halušky (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Kiri sýr,chléb s máslem,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů