Aktuální počasí

Počasí dnes:

16. 6. 2021

poloj

Bude skoro jasno až polojasno, na severu přechodně až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 26 až 30°C. Noční teploty 16 až 12°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
středa 16.6.

dopolední svačina:
Tofu delikates pomazánka,veka, meloun, čaj (alergeny č. 1, 6, 7, 10)
polévka:
cizrnová s bramborem a česnekem (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí čína, tarhoňa (alergeny č. 1, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Kinder mléčný řez, čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 8)

pondělí 14.6.

dopolední svačina:
Hermelínová pom.,žitný chléb,jablko,mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
zelná s bramborem (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Grenadýrský pochod/bezmasé jídlo/ (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. Coleslaw salát (alergeny č. 7, 9, 10)
  2. mrkvový salát
odpolední svačina:
Pom.z tresčích jater, veka, kedlubna, čaj (alergeny č. 1, 4, 7)

úterý 15.6.

dopolední svačina:
Tlapková patrola, rohlík,banán, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
hovězí s nudlemi a zeleninou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Hov.maso,rajčatová omáčka,knedlík (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Bryndzová pomazánka , sluníčkový chléb,paprika,čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 16.6.

dopolední svačina:
Tofu delikates pomazánka,veka, meloun, čaj (alergeny č. 1, 6, 7, 10)
polévka:
cizrnová s bramborem a česnekem (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí čína, tarhoňa (alergeny č. 1, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Kinder mléčný řez, čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 8)

čtvrtek 17.6.

dopolední svačina:
Vejce, sluníčkový chléb s máslem, pomeranč, bílá káva (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
sedlácká s vločkami (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Obalovaná treska, bramborová kaše (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
zelný salát s celerem (alergeny č. 9)
odpolední svačina:
Pom.z játrové paštiky, rohlík, cherry rajče, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 18.6.

dopolední svačina:
Cereálie s mlékem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
dýňový krém s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Znojemská pečeně, bulgur s vermicelli (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
zákusek:
broskvový kompot
odpolední svačina:
Pom.sýrová, chléb,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů