Aktuální počasí

Počasí dnes:

14. 11. 2019

zata

Bude převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhavo, na horách a ojediněle i v nižších polohách až skoro jasno. Denní teploty 2 až 6°C. Noční teploty 4 až 0°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
čtvrtek 14.11.

dopolední svačina:
Tuňáková pomaz., veka ,pomeranč, čaj (alergeny č. 1, 3, 4)
polévka:
Indická Muligatawny (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Jahodové knedlíky s oříšky a máslem (alergeny č. 1, 3, 7, 8)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pom.z paprikového žervé,sluníčkový chléb,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

pondělí 11.11.

dopolední svačina:
Šunka Amálka,chléb s máslem,jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)
polévka:
kapustová s vločkami (alergeny č. 1)
hlavní jídlo:
Vepřová panenka v houbové omáčce z lišek a žampionů, halušky (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Středomořské ovocné mléko,rohlík,čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 12.11.

dopolední svačina:
Sýrová pomaz.,rohlík, banán, mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
fazolová (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Lotrinské těstoviny (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Vejce,chléb sluníčkový s máslem,sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

středa 13.11.

dopolední svačina:
Tvaroháček,rohlík, hruška, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
brokolicový krém s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Platýz na másle, bramborová kaše (alergeny č. 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. tzatziky (alergeny č. 3, 7, 10)
  2. mrkvový salát
odpolední svačina:
Luštěninová pomaz.s pom.máslem,cereální veka,sal.okurek,,čaj (alergeny č. 1, 7, 10, 11)

čtvrtek 14.11.

dopolední svačina:
Tuňáková pomaz., veka ,pomeranč, čaj (alergeny č. 1, 3, 4)
polévka:
Indická Muligatawny (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Jahodové knedlíky s oříšky a máslem (alergeny č. 1, 3, 7, 8)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pom.z paprikového žervé,sluníčkový chléb,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 15.11.

dopolední svačina:
Cereálie s mlékem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
kroupová se zeleninou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí stehna na bylinkách, rýže s máslovou tarhoňou (alergeny č. 1, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
broskvový kompot
odpolední svačina:
Hermelínová pěna, žitný chléb, paprika,čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů