Aktuální počasí

Počasí dnes:

21. 9. 2019

skoroj

Bude jasno až skoro jasno, odpoledne přechodně až polojasno. Denní teploty 16 až 20°C. Noční teploty 6 až 2°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
sobota 21.9.

jídlo není uvedeno


pondělí 16.9.

dopolední svačina:
Pom.z krabích tyčinek, veka,jablko, čaj (alergeny č. 1, 2, 3, 4, 7)
polévka:
Masová (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Bramborové copánky s perníkovým posypem a sušenými hruškami a máslem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
třešňový kompot
odpolední svačina:
Paprikový gervais, žitný chléb, sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 17.9.

dopolední svačina:
Bryndzová pomazánka s česnekem, sluníčkový chléb, mléko, banán (alergeny č. 1, 7)
polévka:
hráškové pyré s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Tmavá treska s mixem rajčat, citonů, bylinek a másla, bramborová kaše (alergeny č. 1, 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. tzatziky (alergeny č. 3, 7, 10)
  2. okurkový salát
odpolední svačina:
Sýrová tyčinka Bobík,rohlík, sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 18.9.

dopolední svačina:
Cereálie s mlékem, hrozny, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
hovězí s těstovinou a zeleninou (alergeny č. 1, 3)
hlavní jídlo:
Hov.maso,rajčatová omáčka,knedlík (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Valašská pomazánka,cereální veka,paprika, čaj (alergeny č. 1, 3, 7, 10)

čtvrtek 19.9.

dopolední svačina:
Chléb s máslem a strouh.sýrem,jablko,bílá káva (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
z barevných fazolí (alergeny č. 1)
hlavní jídlo:
Štěpánská pečeně,mediterrání kuskus (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Olmík Maty,rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 20.9.

dopolední svačina:
Rohlík s nutellou, mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
sedlácká s vločkami (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Halí, belí, kuře v zelí, šťouchané brambory (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Lučina pro děti, žitný chléb s máslem, čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů