Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 5. 2019

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Denní teploty 16 až 20°C. Noční teploty 13 až 9°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
pondělí 20.5.

dopolední svačina:
Rohlík s nutellou, mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
celerový krém s rozmarýnem a hous.krutony (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Lotrinské těstoviny (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
salát z čínského zelí
odpolední svačina:
Pom.z provensálské tofu paštiky, cereálová veka, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 9)

pondělí 20.5.

dopolední svačina:
Rohlík s nutellou, mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
celerový krém s rozmarýnem a hous.krutony (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Lotrinské těstoviny (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
salát z čínského zelí
odpolední svačina:
Pom.z provensálské tofu paštiky, cereálová veka, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 9)

úterý 21.5.

dopolední svačina:
Vejce, chléb s máslem,banán,mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
Hrstka z mích.luštěnin (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí prsa na celeru a pomerančích, rýže basmati (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
míchaný kompot
odpolední svačina:
Lososová pěna se sýrem, rohlík, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 4, 7, 10)

středa 22.5.

dopolední svačina:
Rohlík se sýrovou pom.,jablko,mléko /Lišky jedou na výlet/ (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
zeleninový Boršč (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Ovocné knedlíky s posypem z lískových oříšků (alergeny č. 1, 3, 7, 8)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Amálka šunka, žitný chléb s máslem, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 23.5.

dopolední svačina:
Kiri sýr, chléb s máslem, kedlubna, bílá káva (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
vývar s drožďovými nočkyzeleninou a těstovinou (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta,nové šťouchané brambory,baby mrkvička na másle (alergeny č. 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Kefírové jahodové mléko, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 24.5.

dopolední svačina:
Tuňáková pomaz., veka,jablko, čaj (alergeny č. 1, 3, 4)
polévka:
pórková s bramborem (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Kuřecí po Arabsku, kuskus (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Happy day džus, sluníčkový chléb s máslem (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů