Aktuální počasí

Počasí dnes:

27. 11. 2020

zata

Bude převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhavo, na horách a ojediněle i v nižších polohách až skoro jasno. Denní teploty 0 až 4°C. Noční teploty 2 až -2°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
pátek 27.11.

dopolední svačina:
Pom.z paštiky Delikates, cereální veka, bílá káva, jablko (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
gulášová z hlívy ústřičné (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Bramborové copánky s mákem a máslem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Rohlík s pomazánkou z taveného sýra, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

pondělí 23.11.

dopolední svačina:
Proteinová pom. s pom.máslem, veka,jablko, bílá káva (alergeny č. 1, 6, 7, 9)
polévka:
pohanková s rajčaty a zeleninou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta, hlávkové zelí, halušky (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Středomořské ovocné mléko,rohlík,čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 24.11.

dopolední svačina:
Rýžová kaše s kakaem a máslem, banán, čaj (alergeny č. 7)
polévka:
kroupová se zeleninou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Francouzské brambory (alergeny č. 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Švédská rybí pomazánka, veka , cherry rajče, čaj (alergeny č. 1, 4, 7)

středa 25.11.

dopolední svačina:
Eidamská pomaz.,žitný chléb, pomeranč,mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
pórková s kukuřičnou krupicí (alergeny č. 3, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí Ratatouille, bulgur s pečenou těstovinou (alergeny č. 1, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Tvarohový MIšpánek, rohlík, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 26.11.

dopolední svačina:
Mramorová bábovka,mléko, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
hrachová s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Treska na sušených rajčatech, citronech a bylinkách, bramb.kaše (alergeny č. 1, 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. tzatziky (alergeny č. 3, 7, 10)
  2. salát z čínského zelí
odpolední svačina:
Pom.z pažitkového žervé,sluníčkový chléb,cherry rajče, čaj (alergeny č. 1, 7)

pátek 27.11.

dopolední svačina:
Pom.z paštiky Delikates, cereální veka, bílá káva, jablko (alergeny č. 1, 6, 7)
polévka:
gulášová z hlívy ústřičné (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Bramborové copánky s mákem a máslem (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Rohlík s pomazánkou z taveného sýra, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů