Aktuální počasí

Počasí dnes:

16. 2. 2019

poloj

Bude skoro jasno až polojasno. Ráno místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Denní teploty 9 až 13°C. Noční teploty 0 až -4°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
sobota 16.2.

jídlo není uvedeno


pondělí 18.2.

dopolední svačina:
Muffinky s čokoládou,bílá káva, jablko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
květáková s  bramborem (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Kuřecí prsa po Arabsku, ochucený kuskus (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Šunka Amálka,chléb s máslem,sal.okurek,čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 19.2.

dopolední svačina:
Hermelínová pom.,sluníčkovýchléb,banán,mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
pohanková se žampiony (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Americký ostroun na másle,bramborová kaše (alergeny č. 4, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. mrkvový salát
  2. tzatziky (alergeny č. 3, 7, 10)
odpolední svačina:
Tofu pomazánka,cereální veka, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 10)

středa 20.2.

dopolední svačina:
Pom.z tresčích jater, veka,pomeranč,čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7, 10)
polévka:
z fazolí FAVA a zeleniny (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Honzovy kynuté buchty (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Vejce,žitný chléb s máslem,paprika, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

čtvrtek 21.2.

dopolední svačina:
Pom.z Nivy ,chléb,jablko, mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
cuketová s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Rozlítaný hovězí ptáček,rýže (alergeny č. 1, 3, 9, 10)
zákusek:
dýňový kompot
odpolední svačina:
Celerová pomazánka ,veka,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7, 9, 10)

pátek 22.2.

dopolední svačina:
Jahodový smetanový jogurt de Luxe,rohlík, jablko, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
vývar s celozrnnými knedlíčky (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta, cizrna po záhorácku, halušky (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Paprikový gervais, rajčatový chléb, paprika,čaj (alergeny č. 1, 7)

tento týden <<

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů