Aktuální počasí

Počasí dnes:

19. 10. 2019

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 14 až 18°C. Noční teploty 9 až 5°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
sobota 19.10.

jídlo není uvedeno


pondělí 21.10.

dopolední svačina:
Cereálie s mlékem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
bramborová s hříbky (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí prsa na celeru a pomerančích, pilaf s bulgurem a zeleninou (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Proteinová pomazánka s kari, čočkou, pom.máslem,veka, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7, 9, 10)

úterý 22.10.

dopolední svačina:
Pom.z paprikového gervais,cereálová veka, banán,mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
rybí se zeleninou a houskou (alergeny č. 1, 3, 4, 7, 9)
hlavní jídlo:
Grenadýrský pochod/bezmasé jídlo/ (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Amálka šunka, chléb s máslem, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 23.10.

dopolední svačina:
Valašský jogurt, rohlík, hruška, čaj (alergeny č. 1, 7)
polévka:
hovězí s nudlemi a zeleninou (alergeny č. 1, 3)
hlavní jídlo:
Hov.maso,rajčatová omáčka,knedlík (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Kiri sýr,žitný chléb s máslem,paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 24.10.

dopolední svačina:
Pom.z krabích tyčinek, veka,pomeranč, čaj (alergeny č. 1, 2, 3, 4, 7)
polévka:
z čočky Beluga se zeleninou Brunoise (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Znojemská pečeně, gágoriky, míchaný kompot (alergeny č. 1, 3, 10)
nápoj:
džus
zákusek:
míchaný kompot
odpolední svačina:
Vaječná pomazánka,sluníčkový chléb, paprika,mléko (alergeny č. 1, 3, 7, 10)

pátek 25.10.

dopolední svačina:
Bábovka,bílá káva, jablko (alergeny č. 1, 3, 6, 7, 8)
polévka:
z kukuřičné krupice se zeleninou a sýrem (alergeny č. 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.pečeně,kapusta,brambory šťouchané (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Rohlík s pom.máslem, džus Happy day, čaj (alergeny č. 1, 7)

tento týden <<

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů