Aktuální počasí

Počasí dnes:

17. 4. 2021

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo slabý déšť, od 500m srážky sněhové. Denní teploty 4 až 8°C. Noční teploty 4 až 0°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Navigace

Obsah

Jídelníček

pondělí 19.4.

dopolední svačina:
Cereálie s mlékem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)
polévka:
květáková s jáhlemi (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí soté, halušky (alergeny č. 1, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Smetanový Olivier, rohlík, cherry rajče, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 20.4.

dopolední svačina:
Tvaroháček,rohlík, banán, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
celerové pyré s corn.flakes (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Pečené kuřecí stehno, rýže (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
zákusek:
mrkvový salát
odpolední svačina:
Vejce, sluníčkový chléb,paprika,čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

středa 21.4.

dopolední svačina:
Pom.z tresčích jater, veka, jablko,čaj (alergeny č. 1, 3, 4, 7, 10)
polévka:
zelná s bramborem a uzenou kýtou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Knedlíky s povidly sypané perníkem se sušenou hruškou (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Pom.z paprikového žervé, žitný chléb, cherry rajče,čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 22.4.

dopolední svačina:
Plátková Gouda sýr ,sluníčkový chléb chléb s máslem,ovoce, mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
vývar s bylinkovým kapáním (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Kotleta na medové hořčici, bramborová kaše (alergeny č. 1, 7, 10)
nápoj:
džus
zákusek:
míchaný kompot
odpolední svačina:
Rohlík s Nutellou, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)

pátek 23.4.

dopolední svačina:
Proteinová pom.Tudlee, veka, ovoce, bílá káva (alergeny č. 1, 6, 7, 9, 10)
polévka:
kmínová s chlebem (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Boloňské spätzle (alergeny č. 1)
nápoj:
džus
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Žitný chléb s máslem,sojový suk, mrkev, čaj (alergeny č. 1, 6, 7)

tento týden <<

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů