Aktuální počasí

Počasí dnes:

27. 1. 2022

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo slabý déšť, od 500m srážky sněhové. Denní teploty 2 až 6°C. Noční teploty 2 až -2°C.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Navigace

Obsah

Jídelníček

dnes
čtvrtek 27.1.

dopolední svačina:
Dřevorubecká pomazánka, kaiserka,pomeranč, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
kuřecí s celozrnnými knedlíčky (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta v Rattatouile, kuskus (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
okurkový salát
odpolední svačina:
Rohlík s Nutellou, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)

pondělí 24.1.

dopolední svačina:
Muffinky s čokoládou,mléko,jablko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
rajská s rýží a bazalkou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Grenadýrský pochod/bezmasé jídlo/ (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
Ovocný mošt
zákusek:
ledový salát
odpolední svačina:
Mozzarellová pomazánka, veka, sal.okurek, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 25.1.

dopolední svačina:
Tuňáková pom.,veka, banán,čaj (alergeny č. 1, 4, 7)
polévka:
sedlácká s vločkami (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.výpečky, hlávkové zelí, bramb.špalíky (alergeny č. 1, 3, 9)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Happy day pomeranč, chléb němčický s máslem, čaj (alergeny č. 1, 7)

středa 26.1.

dopolední svačina:
Amálka, chléb s máslem,jablko,mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
dýňový krém s houskou (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Kuřecí řízek, bramborová kaše (alergeny č. 1, 3, 7)
nápoj:
džus
zákusek:
  1. mrkvový salát
  2. Coleslaw salát (alergeny č. 7, 9, 10)
odpolední svačina:
Luštěninová pomaz., veka, cherry rajče,čaj (alergeny č. 1, 6, 7, 10)

čtvrtek 27.1.

dopolední svačina:
Dřevorubecká pomazánka, kaiserka,pomeranč, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
kuřecí s celozrnnými knedlíčky (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Vepř.kýta v Rattatouile, kuskus (alergeny č. 1, 9)
nápoj:
džus
zákusek:
okurkový salát
odpolední svačina:
Rohlík s Nutellou, čaj (alergeny č. 1, 7, 8)

pátek 28.1.

dopolední svačina:
Pohanková kaše s máslem a kakaem, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)
polévka:
pol.hrstková s bulgurem a červ.čočkou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Krůtí prsa na bylinkách, baby mrkvička na másle, brambory šťouchané (alergeny č. 1, 7)
nápoj:
džus
odpolední svačina:
Drožďová pomazánka,němčický chléb, paprika,čaj (alergeny č. 1, 3, 7)

příští týden >>

Povinnost poskytnout strávníkům informace o alergenech obsažených v pokrmech vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen nařízení). Toto nařízení nabylo účinnosti dne 13. prosince 2014. Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 44 odst. 1) je poskytnutí údajů o alergenech u pokrmů, včetně nápojů, povinné. Členským státům je však dána možnost stanovit, jakým způsobem má být údaj o alergenech strávníkům poskytován (uváděn).

Vnitrostátním opatřením, které upravuje povinnosti při označování pokrmů, je zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o potravinách). Dle § 9a zákona o potravinách musí každý stravovací provoz strávníkovi poskytnout viditelnou a snadno čitelnou (obecnou) informaci o skutečnosti, že pokrmy obsahují alergeny.

O jakých alergenech musí být strávník informován

Informační povinnost se vztahuje na 14 skupin látek nebo produktů, které jsou nejčastěji příčinou alergických reakcí. Výčet potravinových alergenů, o kterých musí být strávník informován, je uveden v příloze II nařízení.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Alergeny, které může obsahovat uvařený a vydaný pokrm, jsou vyznačené v tištěné podobě jídelního lístku v MŠ.

Seznam alergenů